Zierikzee monumentenstad.

Welkom in de stad van de “stoepeschieters”

"...langs de straten liepen goten waar het afval in ging, ook de ontlasting. Mensen gingen dus gewoon op hun stoep zitten en daarvan komt de naam stoepeschieters (stoepeschijters)..."

Zierikzee monumentenstad.

Zierikzee is met minder dan 10.000 inwoners het grootste plaatsje van het prachtige eiland Schouwen-Duiveland. In Zierikzee bevinden zich maar liefst 558 grote en kleine monumenten. Het is daarom ook niet voor niets dat de duizenden toeristen die elk jaar door Zierikzee struinen het gevoel hebben dat zij op ontdekkingstocht zijn. Als u door Zierikzee wandelt proeft u de sfeer van de 18de eeuw: prachtige beeldbepalende regentenhuizen, de 14de-eeuwse vestingwal met 3 toegangspoorten, leuke ophaalbruggetjes en authentieke boten in de havens...

De naam Zierikzee.

De eerste bewoner van Zierikzee was meneer Zierik uit Friesland die aan de kreek "de Ee" ging wonen, welke destijds op de plaats van Zierikzee het land instroomde. De eerste nederzetting werd vernoemd naar de eerste bewoner en dus werd het 'Zieriks Ee' en later Zierikzee.

's Gravensteen.

Dit was het huis van de Graaf, van hieruit werd door de rentmeester het noorden van Zeeland bestuurd. Het gebouw was tot 1923 de stadsgevangenis waar tot 1870 martelingen plaatsvonden in de kelder en de doodstraf werd uitgevoerd op het bordes door de beul van Zierikzee. U vindt dit huis naast de Intertoys richting het Havenplein.
 

 

de Nobelpoort.

In de 14de eeuw werd de Nobelpoort gebouwd. Deze stond voor de veiligheid van Zierikzee en hield de vijand "buiten" middels een valhek. Anna en Maria Nobel waren twee rijke zussen en wilden de stad geld lenen voor de bouw. Zij hadden zo hun eigen wensen en daarom heeft de ene toren 8 en de andere toren 16 kanten.

 

De St. Lievensmonstertoren ofwel de Dikke Toren.

De bouw begon in 1454 en eindigde, onafgemaakt, in 1506. De toren had eigenlijk 120 meter hoog moeten worden maar werd uiteindelijk 58 meter hoog omdat de stad de materialen en het loon niet meer kon betalen. 
De toren telt 279 treden en is open voor bezichtiging. Dit geeft een prachtig uitzicht over o.a. de stad , de Oosterschelde en de Zeelandbrug.

 

de Zeelandbrug.

De Zeelandbrug werd opgeleverd in 1965 en verbindt de eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Door de aanleg van de Deltawerken werd in die tijd Zeeland ontsloten, maar de Oosterschelde bleef een obstakel. Dat was de reden voor de aanleg van deze brug die zorgde dat de Zeeuwse eilanden in een klap veel beter bereikbaar werden.  De Zeelandbrug is ruim vijf kilometer lang en rust op 54 pijlers. Voor het verkeer zijn er twee rijstroken en er is een fietspad.

 

Het Stadswapen van Zierikzee.

Zierikzee was een van de belangrijkste steden van Zeeland. De stad verkreeg in de 13e eeuw (1217 of 1219-1222) stadsrechten en voerde al op 13e eeuwse zegels een leeuw. De leeuw is waarschijnlijk afgeleid van het wapen van Holland. De beschrijving ervan luidt: in rood, een zwarte leeuw, het schild gedekt met een kruis, en als schildhouders ter weerszijden een gotische letter Z en het spiegelbeeld daarvan, alles in goud. 
Op de latere stadszegels komt steeds een leeuw, of een wapen met een leeuw voor. De vreemde schildhouders komen niet voor op zegels. Wel wordt op een zegel het wapen gehouden door twee griffioenen en op een ander zegel door twee meerminnen. 
De Hoge Raad van Adel bevestigde bij besluit van 31 juli 1817 het bezit van het wapen van de stad Zierikzee.

 

De vlag van Zierikzee.

De vlag van de gemeente Zierikzee is officieel vastgesteld ingevolge besluit van de gemeenteraad, dd. 29 mei 1961, na ingewonnen advies van de Hoge Raad van Adel. 
De omschrijving luidt: rechthoekig, bestaande uit vijf horizontale banen van gelijke hoogte, in de kleuren, van boven naar beneden: rood, zwart.